AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER

SCURT ISTORIC AL RASEI

Originile American Staffordshire Terrierului se pierd undeva in secolul 18 in Anglia. La baza acestei rase au stat vechii bulldogi englezi folositi in luptele cu tauri si ursi si terrieri cu par scurt, de talie mijocie ( white terrier, black and tan terrier, etc.)  folositi in arene la vanat sobolani contra timp cat si  la dispute intre ei. In orice caz, ideea era de a creea o rasa care sa imbine forta si curajul bulldogilor cu agilitatea, darzenia si curajul terrierilor. Imbinarea acestor atribute, rezultata din combinatiile dintre bulldogi si terrieri, va avea o prima denumire in anul 1806: BULL and TERRIER.

Un al doilea capitol important in aparitia rasei se desfasoara  pe teritoriul Statelor Unite inainte de 1860 unde sunt importati din Anglia „ bull and terrier” cu scopul de a-si castiga gloria in arenele de lupte. In acele vremuri in Statele Unite, luptele erau un „sport” popular si la moda. In 1989 C.Bennett infiinteaza United Kennel Club si este inscrisa ca rasa sub denumirea de American Pitt Bull Terrier iar in 1921 este infiintat „ The American Bull Terrier Club” si este descris primul standard de rasa. Dupa 1930 se fac  eforturi pentru recunoasterea rasei de catre American Kennel Club atat din punctul de vedere al noului organism cat si pentru faptul ca standardul trebuia actualizat intrucat rasa evoluase din 1921. In final, in standardul propus la AKC rasa purta numele de American Bull Terrier. In 1935 in  urma standardizarii rasei Staffordshire Bull Terrier de catre British Kennel Club, Staffordshire Terrier se dezvolta ca o rasa separata in cadrul AKC.

Dupa atatea si atatea modificari ale „standardului „ , dupa ce denumirea a fost schimbata de atea si atatea ori (Bull and Terrier, Pit Bull, Pit Bull Terrier,  American Pit Bull Terrier, American Bull Terrier, Yankee Terrier, Staffordshire  Terrier ) in 1975 rasa capata in sfarsit si denumirea finala : AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER .

Pentru a inlatura confuziile date de denumirea de Pitt Bull Terrier trebuie sa amintim faptul ca standardizarea moderna a American Staffordshire Terrier nu a fost o „actiune de masa”, nu trebuie sa uitam faptul ca ne aflam pe teritoriul Statelor Unite in 1975 si nu in vreo tara de sorginte comunista asa ca au fost si crescatori care nu au recunoscut nici AKC si nici noua rasa. Ei au ramas in continuare in UKC cu acelasi standard din anii inceputului dar nu trebuie sa uitam ca AKC este organismul recunoscut de catre Federatia Chinologica Internationala iar rasele canine sunt rezultatul standardizarii acestui organism.

Pionieri in evolutia  rasei

Catre 1920 un crescator al rasei, Wilfred T. Brandon impreuna cu Will Judy -editorul unei faimoase reviste “ Dog Word “,alaturi de englezii Jack Barnard si Joshep Dunn inainteaza la English Kennel Club, pentru recunoastere Standardul Staffordshire Bull Terrier. Aceasta se intampla in 1935. Un an mai tarziu cei doi americani infiinteaza Staffordshire Center Club of America ( STCA ) al carui prim presedinte a fost ales Wilfred T Brandon iar Will Judy – Presedinte de onoare. La 23 mai 1936 are loc “ Morris Essex Dog Show “ unde s-a arbitrat dupa Standardul inaintat la STCA un show incununat de succes atat din punct de vedere al participarii cat si al publicului. Standardul este recunoscut oficial la 10 iunie 1936 de catre American Kennel Club.

Clayton S. Harriman trece rasa din United Kennel Club in American Kennel Club si asistam la inscrierea in AKC a unei linii care va avea un rol determinat in dezvoltarea moderna a rasei : The Ruffian ! Munca lui Clayton S. Harriman e continuata de William M. Whitaker , al treilea presedinte , cainii crescuti de el purtand numele de “ Jollyscamp “. Succesorul lui Whitaker va fi Howard Hadley caree contribuie la fixarea elementelor selectionate de predecesorii sai si in special al caracterului curajos,inteligent , punand un mare accent pe potentialul rasei pentru “lucru”.

Si ca o paranteza, trebuie amintit un crescator care a dat exemplare valoroase  inainte de standardizarea amstaffului, un vechi crescator de “Pit Bull “( denumirea din acea perioada) Charles Doyle din Indiana care a achizitionat exemplare de valoare de la un alt vechi crescator Al Brown si i-a inscris in registrele AKC sub afixul “Tacoma”.

Intre 1971 si 1977 urmeaza la presedentia STCA Ed. C. Ringold bun prieten cu William M. Whitaker si crescator important, initiatorul unei linii celebre “Gallant” care impreuna cu mari crescatori precum Mrs.W.D.”Peggy” Harper  ( Har-Wyn Kennel ) din Texas si Jean Stinson-Georgia ( Crusader Kennel ) consolideaza hegemonia liniei Ruffian . Uremeaza Richard Gray din Texas, crescator sub afixul “Rounder Kennel “ care are la baza liniile ………Ruffian ! Contemporani cu cei enumerati pana acuma , adevarati pionieri ai rasei , crescatori care au contribuit la fixarea rasei asa cum o putem vedea si astazi: Cliford Ormsby, Col. H. Schumann, Don Caroll A. Roll, continuand cu “Rip Pock”, “ X- Calibre “, “ Sligo”, “ Beers”, “Fraja “, “ Mari-Don”, “ Kirkee “, “ Essex ”, “ Pecan “, “Schaller “.

La care se adauga cei din timpurile actuale : Richard Pascoe "White Rock" ,Hendrix Harper cu"Tonkawa's", Fred Sindelar cu "Sindelar's", Bill Peterson cu "Willynwood's, Wayne D. Brown  cu "Brown's Tacoma", Richard Gray  cu "Rounder's, Gigi Sager of "Rowdytown's", Siera , Castle Rock, Cloverhill, Ragging Moon, Royal  Court, Storytime,Wilynwood, Woodforest  afixe ce le regasim in cele mai valoroase pedigree.

Invingatorii ultimilor ani ai Staffordshire Terrier Club of America National Specialty :

2000 CH Willynwood Bluebonnet Lady ;

2001 CH DePaco XZ Gold Number ;

2002 CH Gold Rush Sergeant Stryker ;

2003, 2004, 2005 CH Keystone Here's Looking At You ;

2006 CH Rounder's Red Red Wine ;

2007 CH Castle Rocks Ca Blue Stars

Rasa s-a bucurat si se bucura in continuare de o mare apreciere atat in USA cat si in restul lumii. De-a lungul anilor, importante personalitati s-au declarat adepti ai rasei, dintre acestia amintim doar cativa: Theodor Roosevelt-Presedinte SUA, Fred Astaire, James Caan, Michael J. Fox -actori, Jack Dempsey- campion la box, H. Edison- inventator,Sir Walter Scott – scriitor.

Standard FCI nr. 286 / 03.09.1996

Traducere - Ioana Irimiea

CLASIFICARE FCI: Grupa 3 - Terrieri, Sectiunea 3 - Terrieri de Tip Bull.
Fara proba de lucru obligatorie.
ASPECT GENERAL:
Raportat la dimensiunile sale, trebuie sa dea impresia de mare putere; este un caine bine legat, musculos, agil si gratios, in permanenta atent si plin de viata. Trebuie sa fie scurt si compact, nu inalt pe picioare sau cu contururi alungite. Curajul sau este proverbial.
CAP:
De lungime medie, adanc pe toata lungimea sa.
Regiune craniana:
Craniu lat.
Obraji cu musculatura foarte pronuntata.
Stop marcat.
Regiune faciala:
Trufa este neagra.
Bot de lungime medie, rotunjit in partea sa superioara si coborand abrupt sub ochi.  Buze stranse si netede.
Maxilare bine definite. Maxilar inferior puternic, cu mare forta de muscatura. Muscatura in foarfeca.
Ochi de culoare inchisa, rotunzi, plasati destul de jos pe craniu, bine departati si infundati in orbite. Pleoapele nu au voie sa fie roz.
Urechi prinse sus. Cupate sau necupate, dar se prefera cele necupate. Urechile necupate trebuie sa fie scurte si purtate "in petala de trandafir" sau semierecte. Se penalizeaza urechile complet cazute (precum ale Bracului).
GAT:
Puternic si destul de gros, de lungime medie, usor arcuit, subtiindu-se de la umeri catre ceafa. Lipsit de salba sau piele cutata.
CORP:
Linie superioara: un pic descendenta de la greaban inspre crupa, aproi crupa are o usoara arcuire catre baza cozii. Spate cat se poate de scurt.
Umeri puternici si musculosi, cu omoplati lati si oblici.
Zona renala usor curbata.
Piept adanc si larg. Coaste bine arcuite, adunate; cutie toracica destul de lunga, adanca pe toata lungimea.
COADA: scurta, in comparatie cu talia, prinsa jos, se subtiaza terminandu-se intr-un varf fin; nu este curbata sau purtata pe spate. Nu se taie.


MEMBRE ANTERIOARE:
Picioare drepte, cu osatura groasa. Destul de departate, pentru a permite dezvoltatea toracelui.
Umeri puternci si musculosi, cu omoplati lati si oblici.
Antebrat drept.
MEMBRE POSTERIOARE:
Bine muscularizate. Jareti coborati, care nu sunt indreptati nici spre interior, nici spre exterior.
LABE: De marime medie, compacte, cu degete bine arcuite.
MISCARE : Mers elastic, niciodata in buiestru si fara ca membrele posterioare sa para ca "se rostogolesc".
ROBA:
Par: scurt, cu fir drept, tare si lucios.
Culoare: se admite orice colorit - monocolor, pluricolor sau cu pete. Nu se vor incuraja exemplarele cu mai mult de 80 % alb, cele black and tan si nici cele de culoarea ficatului.
INALTIME LA GREABAN: Talia si greutatea trebuie sa fie proportionale. Inaltimea la greaban ideala este 46-48 cm (18-19 inch) - pentru masculi si 43-46 cm (17-18 inch) - pentru femele.
DEFECTE:
Orice abatere fata de cele de mai sus va fi considerata defect, iar penalizarea acestuia trebuie sa fie direct proportionala cu marimea abaterii.
DEFECTE FRECVENTE:
linia superioara a nasului concava ("nas in vant");
ochi de culoare deschisa;
pleoape roz;
coada prea lunga, sau prost purtata;
prognatism.

NOTA: Masculii ar trebui sa aiba doua testicule evidente, normal dezvoltate si complet coborate in scrot.

Comentarii despre tendintele actuale

Plecand de la faptul ca American Staffordshire Terrier este un amestec de bull si terrieri si in ziua de astazi ne confruntam cu trei tipuri de corp bine reprezentate in viata de zi cu zi si e care le putem vedea in ring : tipul bull, tipul moderat si tipul terrier. Alegerea apartine ineinteles arbitrului,lui revenind sarcina nu numai de a alege pe cel reprezentativ pentru rasa ci si tendinta de dezvoltare a rasei.

Bully Type – Caracteristica principala este un schelet gros acoperit de o masa muscular pe masura, cu picioare mai scurte si o miscare mai greoaie, piele in exces, este mai apropiat de vechii bulldogi. Nu este de preferat acest tip deoarece se pierd unele caracteristici de baza ale amstaffului cum ar fi mobilitatea si eleganta .

Moderate Type – este combinatia perfecta dintre caracteristicile  bull si terrier, forta si musculatura vechilor bulldogi si gratia si agilitatea terrierului.Acesta este tipul preferat.

Terrier Type – caracteristici puternice de terrier, un corp fin, agil, mai degraba osos cu masa musculara insuficient dezvoltata ca volum.Acest tip este adesea un tip elegant. Acest tip nu este preferat, pierderea masei musculare fiind in total dezacord cu cerintele standardului.

Caracter – Temperament

“TEMPERAMENT COMES FIRST" auzim de nenumarate ori acest lucru, il observam tot mai des in expozitii .Mai mult decat atat,  specialistii atrag atentia in cor : "zero tollerance"! Nu e de dorit  un temperament violent si nici unul fricos ci unul "gameness", tarie de carácter, vitejie, barbatie.Curajul nu este similar cu agresivitatea care ascunde de fapt nesiguranta. Si totusi caracterul amstaffului trebuie sa fie unul echilibrat, este cainele care e dependent sufleteste de “stapanul” sau, pe care pur si simplu il venereaza. Deosebit de agil , cu o vitalitate extraordinara, curajos, loial, tenace, exigent cu el insusi, spontan, cauta in permanenta compania omului. Vesel si  jucaus amstafful este un caine cu umor si asta tot pentru stapanul sau, niciodata tristetea nu trebuie sa-i cuprinda sufletul.

Daca este tinut intr-un padoc, oricat ar fi acela de mare, el se instaleaza in fata unei porti asteptand docil si resemnat venirea stapanului fiind gata tot timpul de ......actiune. Adaptat la viata linistita din afara marilor aglomeratii amstafful nu are nicio problema in a trai la oras intr-un spatiu incomparabil mai mic si intr-un sistem social si legislativ mult prea intortochiat, legatura lui cu omul fiind esentiala. Amstafful, un  gardian desavarsit, sub infatisarea sa energica si viguroasa, este un mare sentimental care mai presus de orice, este dependent de  dragostea stapanului sau! Din acest motiv stapanul este cel care face din el un gentleman sau un huligan... Un capitol special este legatura lui cu copii, o legatura speciala bazata pe multa dragoste si .... toleranta din partea celui dintai! Extrem de jucaus si vesel se anima in jocurile copiilor cu tot sufletul si desi extrem de puternic un copil iubitor stie sa-l faca „sclavul” lui.

Daca nu intelege ce vreti de la el inseamna ca nu i-ati explicat suficient de bine, asa ca perseverati, pentru ca principala calitate a Amstaffului este aceea de a-si multumi stapanul. Toate aceste calitati il recomanda ca fiind un companion desavarsit, gardian neinfricat si protector al persoanele apropiate si al proprietatilor acestora. Ideal pentru competitii de frumusete, lucru si agility, salvare, terapie.

De aceea un mare campion are in componenta in afara de faptul ca arata extraordinar, un mare potential pentru „munca”, un caracter stabil, sociabil cu alte cuvinte cum foarte bine il denumeste Fred Sindelar : True Amstaff !

American Staffordshire Terrier in Europa

9 iulie 1985 este data la care Federatia Chinologica Internationala recunoaste rasa iar standardul AKC va fi si al FCI. Au urmat multe importuri din SUA in mai toate tarile europene cu chinologie dezvoltata mai putin Marea Britanie.Astfel in Germania se gaseau in 1995 cele mai multe exemplare de amstaff – 805, inscrise in cartea de origine, in Franta 489, in Olanda la nivelul aceluiasi an 174 de exemplare insrise iar in Italia cca 248 in 1997 si 398 in 1998. Si bineinteles au aparut si rezultatele, e drept ca mai mult la Campionatele Europene si Mondiale decat la USA National Speciality. Au aparut canise (pe baza importurilor valoroase din SUA)de referinta pentru iubitorii amstaffului : Backoods, Fiana, Gang Staff, Lesoto, Ngorong- Ngorong, Parastone’s, Old Hickory, Lobo’s, Tipit Z Hanky, De Paco XZ s a. Cu o mentiune aparte pentru De Paco XZ – Italia si asta pentru marele succes avut cu De Paco XZ Gold Number la Staffordshire Terrier Club of America National Specialty din anul 2001 cand primul ( si singurul de pana acuma ) caine din Europa castiga Best in Show in Lumea Noua. Mentionam cu acest prilej ca Mr. Renato Paco Zanoia participa cu exemplarele sale frecvent in aceste competitii si o face cu mult succes.

American Staffordshire Terrier in Romania

Ca puncte de reper luam anul 1986, luna iulie cand erau inscrisi in Cartea de Origine Romana 322 de caini, in octombrie 2000 – 1400 iar in mai 2008 – 2800.

Dupa cum rezulta din aceste cifre si mai ales prin dinamica lor, rasa “ prinde “ in Romania, aparand primele canise : Memphis, Ringmaster, Cotton Eye, Tazmania, American Tigers si bineinteles primele importuri, primele cuiburi , urmate de “iesirea “ in concursurile din afara Romaniei .Imi aduc aminte in anul 2002 cand in drum spre Belgrad la Expozitia de Club Yugoslavia ( pe atunci ) ne spuneam ca si doar un simplu excelent era mai mult decat onorant pentru noi. Si ne-am intors cu trei titluri de Invingator Club Yugoslavia ( doua pentru canisa Ringmaster si unul pentru American Tigers ) dar cel mai important lucru era ca asta se intampla cu exemplare produse in canisele noastre. Apar canise noi cu rezultate excelente atat in tara cat si in afara ei  : Flober’s, Pureclass, Thunder Rocks ( cu o evolutie spectaculoasa in ultimii  ani ), Stoia’s si mai tinerele canise , Pretorian Staff, Spotika, XS Staff, s a. In anul 2001 se infiinteaza Clubul de Terrier de tip Bull cu trei membri fondatori : Marius Nedelcu-presedinte, Adrian Ludosan si Alin Dumitrescu – vicepresedinti. Prima expozitie este organizata la Deva unde sunt prezentati un numar de peste 60 amstaffi, arbitru Cathy Prothro – Canada .Din pacate din an in an numarul celor prezenti scade pana in acest an cand la 29 iunie 2008 sunt inscrisi peste 70 de amstaffi si cand efectiv toti proprietarii de canise isi inscriu cainii in competitie . Arbitru invitat a fost Mrs. Pamela Perdue din SUA, importanta crescatoare (afixul Perdue’s ) specializata strict in amstaff, personalitate marcanta in STCA iar la bull terrier dl. Calin Simu, arbitru international din Romania. Pentru prima oara in Romania am organizat “Romanian Challenge Coup “, competitie ne-oficiala dar apreciata de toti concurentii , unde arbitrajul a fost realizat de un mare crescator - Mr. Renato Paco Zanoia, Italia. Din punctual de vedere al concurentilor si nu numai, expozitia a fost un mare succes .

La 10.08.2008 are loc la Sibiu, dupa 7 ani de la infiintare, prima Adunare Generala a Clubului unde se iau hotarari importante cum ar fi infiintarea Cluburilor Regionale: Deva, Sibiu, Sfantu Gheorghe, Craiova, Baia Mare si Bucuresti, urmand ca la urmatoarea Adunare Generala ( 25 octombrie 2008 ) sa se discute programul expozitional din 2009 si strategia pentru viitor.

Dar despre Expozitia CTTBR – SIBIU 29.06.2008 si Clubul Terrierilor de Tip Bull o sa relatez pe larg intr-un numar viitor.

Adrian LUDOSAN – American Tigers Kennel

Articol aparut in anul 2008 in  revista Dog magazin

 

 

Femele

Disponibili

Free Joomla Templates by JoomlaShine.com